Bułgarska czubryca czerwona

W każdej kuchni liczą się detale, ponieważ to one wpływają na końcowy efekt. Dlatego najlepsi kucharze przywiązują wagę do proporcji składników, które kształtują smak potrawy. Ponadto liczy się wygląd, który musi zachęcać do spożycia.

Do czego można dodawać czubrycę?

czerwona czubrycaNa rynku znajdziemy bardzo dużo przypraw w formie pojedynczych składników takich jak na przykład bazylia, oregano, papryka słodka czy majeranek, ale jest też sporo gotowych mieszanek. Na pewno każdy, kto gotuje, doskonale na mieszankę przypraw do grilla, złocistego kurczaka czy do rosołu, ale niewiele osób wie czym jest czerwona czubryca, która pochodzi z Bułgarii. Jest to mieszanka, której bazą jest cząber górski będący odpowiednikiem cząbru ogrodowego, który jest dobrze znany w Polsce. Nowy gatunek cząbru różni się nieco smakiem i zapachem, przez co sprawdza się w innych potrawach. Czubryca jest przeważnie używana do zup, mięs, fasoli czy serów, ale z powodzeniem można ją dodawać do kanapek, aby nadać im intensywniejszego smaku. Na rynku znajdziemy dwa rodzaje czubrycy: zielona i czerwona, które różnią się składem. Podstawowym składnikiem jest wspomniany już cząber górski, do którego dodawana jest papryka sodka i chili, pieprz, czosnek oraz sól. Do czerwonej odmiany, która ma dość wyrazisty, ostry smak dodawana jest rozmaryn, bazylia, suszona cebula i suszone pomidory. Natomiast zielona odmiana czubrycy ma delikatny i łagodny smak, gdyż zawiera natkę pietruszki, kozieradkę, kurkumę i pasternak. W Polsce  czubryca dopiero zyskuje na popularności.

Osoby lubiące eksperymentować w kuchni i szukać nowych, ciekawych smaków, powinny spróbować czubrycy, którą coraz częściej można kupić w sklepach spożywczych, gdyż coraz więcej producentów przypraw ją wprowadza do stałej oferty.