Czym są owoce liofilizowane?

 

Mówi się, że zdrowa dieta, to przede wszystkim świeże warzywa i owoce, które dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Jednak obecny postęp technologiczny oferuje nam także produkty liofilizowane, które mają tyle samo wartości co świeże produkty.

Jakie są rodzaje owoców liofilizowanych?

owoce liofilizowaneNa początku trzeba wyjaśnić czym w ogóle jest tajemnicza liofilizacja, ponieważ wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy i z góry określa je jako szkodliwą. Jest to proces suszenia przez mrożenie świeżych produktów spożywczych, w celu pozbycia się z nich wody. W większości warzywa i owoce posiadają aż dziewięćdziesiąt pięć procent wody, więc pozbycie się jej z nich powoduje, że stają się one niesamowicie lekkie i chrupiące. Owoce liofilizowane są powszechnie używane przez sportowców i żołnierzy, ponieważ są lekkie i pełnowartościowe. Można je łatwo przyrządzić, ponieważ wystarczy dodać do nich wodę, aby przybrały naturalny kształt. Ich smak i kolor jest taki sam jak świeżych owoców, więc nie tracą walorów wizualnych w procesie liofilizacji. W sprzedaży znajdziemy wiele rodzajów owoców poddanych takiemu procesowi, które są pakowane w niewielkie torebki szczelnie zamknięte. Najczęściej możemy spotkać truskawki, maliny, czarną porzeczkę czy żurawinę. Poza owocami dostanie także warzywa takie jak buraki, jarmuż czy szpinak. Produkty mogą być w formie całych owoców i warzyw, krojonych lub sproszkowanych. W takiej formie można je dodać do ulubionego musli, deseru czy przyrządzić z nich obiad.

Obecnie liofilizowane produkty stały się bardzo popularne nie tylko wśród sportowców, ale również przeciętnych osób, które pragną zdrowo się odżywiać. Produkty są pełnowartościowe i smakują identycznie jak świeże, więc nic nie tracimy na ich spożywaniu.