Pieczywo bez glutenu

Osoby chorujące na celiakię muszą bardzo uważać na swoją dietę. Nie mogą one bowiem spożywać produktów zawierających gluten. Jest to spowodowane nietolerancją na tą substancję. W czym zatem jest gluten? Na czym polega celiakia? Jak rozpoznać taką chorobę? Co jeść, gdy musimy unikać glutenu? Postaram się opisać to w poniższym tekście.  

Najlepsze pieczywo dla osób cierpiących na celiakię 

najlepszy chleb bezglutenowyGluten to mieszanina białek roślinnych, która występuje w niektórych zbożach. Nietolerancja tej substancji przez organizm człowieka to tak zwana celiakia. Choroba ta objawia się różnymi dolegliwościami od strony układu pokarmowego, głównie jelit. Jest to choroba autoimmunologiczna. Na skutek spożywania glutenu, organizm chorego człowieka reaguje atakiem na własne tkanki. W szczególności narażone są na to kosmki jelitowe, czyli tkanka jelita cienkiego. Przed rozpoznaniem celiakii możemy zmagać się ze wzdęciami, biegunkami, bólami brzucha czy anemią. Popularnymi objawami tej choroby jest także ciągłe zmęczenie oraz apatia. Poza tym, często pojawia się osłabienie kondycji włosów i paznokci oraz wysypka. W celu wyeliminowania nieprzyjemnych objawów celiakii należy spożywać produkty bezglutenowe. Jeśli chodzi o najlepszy chleb bezglutenowy czy bułki, to nie może zawierać on mąki pszennej, żytniej czy jęczmiennej. Należy spożywać pieczywo z mąki bez glutenu. Niektórzy pieką własny chleb. Można go przygotować z gotowej mieszanki bezglutenowej. 

W celiakii należy obowiązkowo czytać składy każdego produktu. Należy zwracać uwagę na to, czy zawierają one pszenicę lub inne zboża, które zawierają gluten. Aktualnie na rynku pojawia się coraz więcej produktów w wersjach bezglutenowych. Poza tym, łatwo je rozpoznać. Najczęściej są one oznaczone specjalnym znakiem i opisem, że nie zawierają glutenu.