Wędzenie żywności w domowych warunkach

Wędzenie żywności w domowych warunkach

14 września, 2020 Gastronomia / Catering 0

Proces wędzenia żywności jest jednym z najstarszych procesów znanych człowiekowi od czasu wynalezienia ognia. Pozwala on nie tylko na otrzymywanie smacznych produktów takich jak mięsa, ryby, czy warzywa, ale także gwarantuje konserwację żywności. Wysoka temperatura powoduje zabicie wszelkich bakterii, które powodują psucie się żywności.

Czym są zrębki do wędzenia?

zrębki wędzarniczeSkoro proces wędzenia odbywa się w dymie ważne jest ustalenie jak najlepiej go wykonywać. Zasadą jest używanie do tego celu wyłącznie drewna pochodzącego z drzew liściastych. Ma to bardzo duże znaczenie, gdyż wędzenie przy wykorzystaniu drzew iglastych może być dla nas bardzo niezdrowe. Wynika to z licznych olejków eterycznych, które posiadają drzewa iglaste. Pod wpływem wysokiej temperatury tworzą one trujące związki chemiczne. W przypadku wędzenia przedostają się one wprost do wędzonego pożywienia. W ten sposób produkt tak przygotowany jest bardzo niezdrowy. Jeśli chodzi o najlepszy materiał do domowego wędzenia bardzo popularne są zrębki wędzarnicze. Są to drobne kawałki drewna pochodzące z drzew liściastych pocięte w taki sposób, aby dzięki wysokiej temperaturze wytwarzały bardzo szybko dym wędzarniczy. Sprawia to, że cały produkt jest uwędzony w krótszym czasie. Główną zasadą jest to, że drzewo do wędzenia powinno być rozdrobnione na bardzo małe kawałki. Dzięki temu szybciej osiągany jest efekt w postaci dobrze uwędzonego produktu.

Dostępne w sprzedaży zrębki wędzarnicze możemy kupić w kilku wariantach. Znaczenie ma tutaj rodzaj drzewa. Niektóre z nich możemy kupić jako produkty pochodzące z drzew owocowych takich jak wiśnia, czereśnia, czy jabłoń. Inne z kolei pochodzą z drzew takich jak dąb, buk, jesion. Każde z tych drzew powodować będzie otrzymywanie dymu o innym aromacie.