Wskazania do stosowania oleju z opuncji figowej

Jednym z najbardziej cenionych olei roślinnych na świecie, które stosowane są w pielęgnacji każdego rodzaju cery, jest olej z opuncji figowej. Tłoczony na zimno z pestek tej wyjątkowej rośliny działa przeciwstarzeniowo. Zawiera witaminę E, a także liczne pierwiastki śladowe. Jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych, aminokwasów i antyoksydantów.

Wszechstronność zastosowania oleju z opuncji figowej

naturalny olej z opuncji figowejJest doskonały do każdego rodzaju skóry. Działa nawilżająco i regenerująco, przyśpiesza proces odbudowy naskórka, łagodzi zaczerwienienia, stany zapalne i podrażnienia. Warto sięgnąć po naturalny olej z opuncji figowej, gdyż odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry, świetnie sprawdza się w codziennej pielęgnacji cery wrażliwej oraz suchej. Działa odmładzająco ujędrniająco i przeciwzmarszczkowo, przeciwbakteryjnie, reguluje pracę gruczołów łojowych. Często sięgają po niego osoby, które mają cerę tłustą i problematyczną. Korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci, łagodzi podrażnienia skóry głowy, wzmacnia pasma. Może być stosowany jako samodzielny kosmetyk, aplikowany bezpośrednio na twarz. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do odżywek do włosów. Można nim wzbogacić posiadane kosmetyki i sprawić, że że będą działały zdecydowanie skuteczniej. Olejek zapobiega powstawaniu zmarszczek, redukuje te już istniejące, dlatego warto go stosować w pielęgnacji skóry pod oczami. Nawilża i regeneruje, poprawia nawodnienie naskórka, zapobiega fotostarzeniu.

Bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, co sprawia, iż spowalnia procesy starzenia się naskórka. Reguluje produkcję sebum, dlatego jest polecany osobom ze skórą tłustą, mieszaną i trądzikową. Jest także skutecznym sposobem na wzmocnienie włosów. Pielęgnuje paznokcie, zapobiega ich łamaniu. Może być stosowany na skórę głowy oraz same końcówki, dawany do odżywki lub maski do włosów.