Wygląd szafy chłodniczej

Klienci restauracji zawsze wymagają smacznych dań wykonanych z niemrożonych składników, a takie można wykonać tylko z najlepszej jakości produktów. Aby żywność mogła być świeża, to musi być przechowywana we właściwych, chłodniczych warunkach. 

Działanie szaf chłodniczych 

szafy chłodniczeWiększość pożywienia wymaga przetrzymywania w stałej, niskiej temperaturze, ponieważ jeżeli będą trzymane w warunkach temperatury pokojowej, to szybko zaczną się psuć. Aby tego uniknąć, restauracje stosują szafy chłodnicze, które mają za zadanie pełnić rolę magazynu o odpowiednim mikroklimacie. Nowoczesne szafy są w całości wykonane ze stali nierdzewnej, mają cyfrowy wyświetlacz i elektroniczny termostat. Samozamykające się drzwi minimalizują ryzyko niedomknięcia ich co mogłoby skutkować obniżeniem temperatury wewnątrz. Żeby możliwe było obniżenie temperatury do pożądanego poziomu, muszą mieć wbudowane agregaty. W zależności od potrzeb punktu gastronomicznego, szafa może być jednoczęściowa, lub dwuczęściowa z podwójnymi drzwiami. Wewnątrz posiada sporo półek, które można ustawiać na dowolnych wysokościach. Małym restauracjom wystarczają jednodrzwiowe szafy o pojemności około czterystu litrów, natomiast dwudrzwiowe mają pojemność dziewięciuset litrów. Urządzenia mieszczą się w klasie energooszczędnej A, więc nie będą powodowały dużego zużycia prądu. Waga takiej szafy mieści się w przedziale od około stu do nawet stu czterdziestu kilogramów. Dzięki kółkom, szafę można bez problemu przesuwać z miejsca na miejsce. 

Z zewnątrz szafa chłodnicza wygląda identycznie jak zwykła lodówka. Jednak po jej otworzeniu dostrzeżemy znaczącą różnicę choćby w samym ułożeniu i ilości półek. Najczęściej znajdują się one w magazynach gdzie przetrzymywana jest żywność, lub w kuchni restauracji.