Zalety miodu pszczelego wielokwiatowego

Jest to jeden z najpopularniejszych produktów w naszym kraju. Może przybierać różną barwę i smak, w zależności od pory zbioru. Zebrane latem mają ciemniejszą barwę i bardziej wyrazisty smak. Wiosenny jest delikatny i łagodny. Możemy go używać zamiast cukru. Stanowi też dobry środek leczniczy i to nie tylko na przeziębienia.

Wielokwiatowe miody pszczele wspomagają zdrowie

miód pszczeli wielokwiatowyZalet z jego spożywania jest tak wiele, że trudno wymienić je wszystkie. Jest od lat wykorzystywany w medycynie naturalnej oraz w gastronomii. Stosuje się go jako naturalny antybiotyk, hamujący rozwój niepożądanych bakterii. Jego słodki smak, wykorzystywany jest jako naturalny słodzik, bogaty w cenne składniki. Co ciekawe jest produktem niskokalorycznym i polecany jest jako słodka przekąska lub dodatek do potraw oraz napojów osobom dbającym o linię. Miód pszczeli wielokwiatowy jest lekkostrawny, ponieważ zawiera wiele cukrów prostych. Nie od dziś wiemy, że wspomaga odporność, ale wpływa też na nasze zęby – przeciwdziała próchnicy. Szczególnie poleca się jego spożywanie w czasie jesienno – zimowym kiedy narażeni jesteśmy na wpływ niesprzyjających warunków atmosferycznych. To właśnie wtedy najczęściej się przeziębiamy. Łagodzi również katar sienny i alergie. Wpływa korzystnie na pracę serca. Ma działanie detoksykacyjne, dzięki temu wspomaga pracę wątroby zapobiega chorobom woreczka żółciowego, żołądka oraz minimalizuje problemy z jelitami, korzystnie wpływając na przemianę materii.

Jak widać ma spożywanie go ma wiele zalet. Zawsze warto go mieć w swojej spiżarni. Doskonale smakuje z herbatą. Niektórzy piją z nim nawet kawę. Można z niego zrobić nalewkę. Jest również szeroko wykorzystywany w kosmetyce z powodu dużej ilości zawartego w nim krzemu. Występuje w produktach do pielęgnacji włosów i paznokci lub w kremach.